Farinata: pannenkoek van kikkererwtenmeel - ADRA Share & Care

Samen delen, samen zorgen

Nieuws en informatie

Farinata: pannenkoek van kikkererwtenmeel

Simpel en lekker: deze pannenkoek van kikkererwtenmeel. Je mengt het meel met water, olijfolie en lekkere kruiden, zoals rozemarijn of komijn en natuurlijk peper en zout. Laat het beslag een paar uur rusten en bak de Farinata in de oven. De pannenkoek is vaak wel een halve centimeter dik, en wordt oorspronkelijk in een tinnen, gietijzeren of koperen pan gebakken. Ideaal is een doorsnede van ongeveer 32 cm. Je kunt hem ook gewoon op een bakplaat met bakpapier maken. Dat werkt ook prima.

Na het bakken wordt Farinata traditioneel in ongelijke driehoekige delen gesneden, en zo gegeten als hapje of bijgerecht. Oorspronkelijk komt Farinata uit Genua,  Sommige Italianen eten de Farinata met toppings zoals pesto.

Ingrediënten:

  • 200 gram kikkererwtenmeel
  • 600 ml water
  • snufj zeezout
  • olijfolie

Bereiding: 

Roer meel, zout en water door elkaar en zet een paar uur weg. Af en toe doorroeren. Het beslag blijft dun, dat hoort. Verwarm de oven tot 220 a 250 graden (afhankelijk van de oven). Doe ongeveer 3 eetlepels olijfolie door het meel en vet een ruime, ronde platte vorm of pan (zoals hierboven genoemd) in met olijfolie. Of gebruik gewoon een bakplaat met bakpapier, dat gaat prima. Giet het beslag er op. Het moet een soort dunne bodem worden. Doe ongeveer 30 minuten in de oven. Dien warm op met peper er over en je hebt een super lekkere snack!

Gezond weetje:

Kikkererwten zitten vol goede voedingstoffen. Ze bevatten veel eiwit, zitten vol vezels en ze bevatten ook nog eens een grote hoeveelheid B-vitamines, ijzer en zink. Gebruik bij voorkeur gedroogde kikkererwten die je eerst een nacht weekt voordat je ze gaat koken. Anders liever kikkererwten uit glas. Spoel de kikkererwten goed af voor gebruik en laat goed uitlekken.

Deel dit bericht

Jouw hulp is welkom!

Bij ADRA Share & Care kunnen we jouw ondersteuning goed gebruiken. Benieuwd hoe je kunt helpen om ons project nog mooier te maken?