Gezondheid: Zomertijd - ADRA Share & Care

Samen delen, samen zorgen

Nieuws en informatie

Gezondheid: Zomertijd

Terwijl het Coronavirus huishoudt in Nederland en de wereld, is afgelopen weekend de zomertijd weer ingegaan. Het is ’s ochtends en ’s avonds een uur later licht in vergelijking met de wintertijd. Een uurtje verschil. Heeft dat gevolgen voor je gezondheid? Een vraagstuk waar chronobiologen – wetenschappers die zich bezighouden met de biologische klok – sinds 1977 onderzoek naar doen. In dat jaar is verschuiving van zomer en wintertijd begonnen.

De verschuiving van tijd heeft invloed op onze biologische klok. Deze is gelokaliseerd in de hersenen en heet de suprachiasmatische nucleus (SCN). Deze SCN bestaat uit zo’n 20.000 zenuwcellen en bepaalt een aantal ritmische processen in ons lichaam, zoals hormoonconcentraties, bloeddruk, lichaamstemperatuur, spierkracht, concentratie, etc. Door dit ritme kunnen we op het ene moment lekker slapen en op het andere moment goed functioneren. Als je dit ritme doorkruist door bijvoorbeeld te gaan reizen of ’s nachts te gaan werken, dan krijg je daar last van. Zo is de kans op een ongeluk fors verhoogd en op de wat langere termijn zijn er ook risico’s op slaapstoornissen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en zelfs borstkanker (Gezondheidsraad, 2017).

Elk mens heeft een intern tijdritme van tussen de 23,5 en 25 uur. Als de interne klok langzamer loopt dan de ‘zonneklok’ van 24 uur, ben je over het algemeen een avondmens. Loopt de interne klok sneller, dan ben je meer een ochtendtype. De licht-donker cyclus van de zon corrigeert onze interne klok om te voorkomen dat avondmensen te lang in bed blijven liggen en ochtendmensen te laat naar bed gaan.

Bij de zomertijd is de correctie door licht niet aan de orde. De kunst is dan om op tijd naar bed te gaan om te voorkomen dat je overdag oververmoeid bent.

Licht, en met name ochtendlicht, is uitermate belangrijk om lekker en goed te kunnen functioneren. Dit is opmerkelijk omdat het scheppingsverhaal van de Bijbel ook start met de creatie van licht op de 1e dag. Ook een van de evangeliën van het Nieuwe Testament start met de vermelding dat Johannes er was om te getuigen van het Licht (Jezus Christus). Licht heeft in de Bijbel dus niet alleen natuurkundige betekenis maar ook een spirituele. Licht geeft een mooi dag en nachtritme aan, waardoor we als mens goed kunnen blijven functioneren. En Licht doorbreekt de duisternis waar veel mensen in leven.

Daarom is het beste advies om energiek door het leven te gaan: wandel in het licht/Licht.

Door Willem van Rhenen (deels reeds gepubliceerd in maandblad “Contact” (ESDA)

Deel dit bericht
Gerelateerde berichten

Jouw hulp is welkom!

Bij ADRA Share & Care kunnen we jouw ondersteuning goed gebruiken. Benieuwd hoe je kunt helpen om ons project nog mooier te maken?