Noodhulpprojecten in Afghanistan en Syrië/Turkije - ADRA Share & Care

Samen delen, samen zorgen

Nieuws en informatie

Noodhulpprojecten in Afghanistan en Syrië/Turkije

Afghanistan 23-26

Op 7 en 15 oktober 2023 raakte een aardbeving met de kracht van 6.3 de West-Afghaanse provincie Herat. Veel mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, kwamen om door de aardbeving. Duizenden mensen waren gewond en er waren ongeveer 300 dorpen en 21.300 gebouwen beschadigd. Hierdoor sliepen families in de open lucht.

De naschokken van 11 en 15 oktober waren een extra klap voor de bevolking. De aardbevingen zorgden voor humanitaire behoeften, waaronder onderdak, voedsel, water, hygiëne en levensonderhoud. ADRA vond hulp op het thema voedselzekerheid het meest geschikt als respons. Voedsel blijft een prioritaire behoefte onder de bevolking.

Het totaal aantal begunstigde mensen is 1154 huishoudens. Deze huishoudens kregen drie keer voedselpakketten en een speciaal winterpakket. De winterpakketten zijn uitgedeeld om de kwetsbare mensen te beschermen tegen de kou. In de voedselpakketten zaten: bloem, olie, peulvruchten en zout. De winterpakketten bevatten onder andere: theepotten, zeep, kachels en dekens.

Turkije & Syrië 23-04

Op 6 februari 2023 trof een aardbeving met een kracht van 7,7 het grondgebied van Turkije en Syrië. Dit is de grootste aardbeving sinds 1939. De dagen daarna rapporteerde het nieuws nog minstens 78 naschokken. Ook twee andere aardbevingen vonden plaats in hetzelfde gebied.

De hele regio voelde de aardbevingen en dit veroorzaakte angst bij de mensen. Tussen de 2,7 en 3,2 miljoen mensen waren ontheemd. Het regelen van onderdak was daarom een van de grote prioriteiten in deze regio.

De lokale autoriteiten vroegen ADRA om een vluchtelingenkamp op te zetten en te beheren. Activiteiten voor het opzetten van zo een kamp maakte geen deel uit van de responsstrategie van ADRA. Daarom besloot ADRA de artikelen voor onderdak (400 tenten en 1000 lampen op zonne-energie) te distribueren. Dit ging in samenwerking met de belangrijkste belanghebbenden, zoals de achtste Commando-eenheid van het leger. Veel mensen zijn op deze manier aan veilig onderdak gekomen.

      

Deel dit bericht

Jouw hulp is welkom!

Bij ADRA Share & Care kunnen we jouw ondersteuning goed gebruiken. Benieuwd hoe je kunt helpen om ons project nog mooier te maken?