Verhaal van een Vluchteling uit Afghanistan - ADRA Share & Care

Samen delen, samen zorgen

Nieuws en informatie

Verhaal van een Vluchteling uit Afghanistan

Het leek een nare droom. Alles gebeurde heel plotseling en snel. Een week voordat we het land moesten verlaten, hadden mijn familie en ik er nooit aan gedacht zo’n moeilijke beslissing te moeten nemen.

Ik had een prachtige baan. Ik was een professioneel journalist en leidde het meest bekeken en meest bekende TV nieuws station in het land: TOLO news (kijk voor meer informatie hierover op Google: TOLOnews). Belangrijker dan het goede salaris was de populariteit die ik genoot in de samenleving (Google: Khpolwak Sapai). 

(op de foto hieronder links dhr. Sapai en midden onder voor zijn dochter, tijdens Taalbegeleiding bij ADRA S&C)

Geheel onverwachts kwam plotseling de dag dat ik samen met mijn zieke vrouw en twee dochters moest vertrekken en alles moest achterlaten. We gingen op weg naar een onbekende bestemming. Iedereen kan zich de pijn en zorgen voorstellen van het moment dat we iedereen die we liefhadden gedag moesten zeggen, onze grote familie: mijn zoon en zijn vrouw en dochters, broers en zussen, neven en nichten. Ik vergeet nooit de tranen die vielen bij dit afscheid van onze geliefden.

Voor mij was het alsof iemand een tank water had geraakt met een zware steen en de druppels in het rond spatten.

Degenen die ons hielpen het land te verlaten, vertelden mij dat Nederland ons zou opnemen als asielzoekers. Ik wist toen werkelijk niets over dit mooie land. Ik maakte me zorgen dat ik geen woord Nederlands sprak. Maar toen we in Nederland kwamen, merkten we dat Nederlandse mensen ontzettend aardig zijn en vriendelijk. We werden heel hartelijk ontvangen op het vliegveld door mensen die ons ophaalden. We leerden snel dat Nederlanders gastvrij en humaan zijn. Ik weet nog niet genoeg Nederlands om me te kunnen redden in het dagelijks leven. Maar als ik het Nederlands niet begrijp, zijn Nederlanders zo vriendelijk om me beleefd in het Engels te woord te staan. Ik ben eerlijk als ik zeg dat ik oprechte sympathie en medeleven voel in hun woorden en glimlach.

Tegelijkertijd ben ik begonnen met het leren van Nederlands bij ADRA Share & Care met de hulp van twee aardige docenten. Ik heb tot nu toe een paar honderd woorden geleerd, zodat ik korte gesprekken in het Nederlands kan voeren. Ik hoop dat ik snel in deze maatschappij ben ingeburgerd. Ik zie er ook naar uit om een eigen zaak te beginnen, zodat ik een goed inkomen verdien en hier belastingen kan betalen, in plaats van afhankelijk te zijn van een uitkering.

Deel dit bericht

Jouw hulp is welkom!

Bij ADRA Share & Care kunnen we jouw ondersteuning goed gebruiken. Benieuwd hoe je kunt helpen om ons project nog mooier te maken?