Creatief met kinderen

Paaskandelaar

Maak van zoutdeeg/brooddeeg een kandelaar voor de kaars, die je hebt uitgezocht of gekocht. Je maakt een bol, duwt die een beetje plat en maakt een gat (niet door de bodem) voor de kaars, door de kaars erin te drukken. Zie foto. Je kunt na het bakken de kandelaar ook nog verven met acrylverf en laagje vernis.

Paaskaars versieren

Bestel een aantal velletjes gekleurd kaarsvet, die je met de warmte van je handen op de kaars kan bevestigen. Zoek wat uitsteekvormpjes bij elkaar of pak een klein niet te scherp mesje, waarmee je vormpjes kan snijden. Maak mooie vormpjes en plak ze op de kaars.

 

Recept van zoutdeeg of brooddeeg en het bakken

Het recept is eenvoudig, je kunt kopjes gebruiken of afwegen:

  • 2 kopjes (500 gram) witte bloem (geen zelfrijzend meel)
  • 1 kopje (250 gram) zout
  • 1 kopje (250 ml) water
  • 1 eetlepel olie

Doe de 2 kopjes bloem in een bak. Eventueel kun je het eerst zeven. Daarna zout erbij en mengen. Dan maak je een kuiltje in het midden en giet je water en olie erin en meng je het door elkaar. Het beste: gewoon met je handen totdat je een goed deeg hebt. Is het deeg te nat en kleverig, voeg je nog wat extra bloem toe en is het te droog, wat extra water. En klaar is je brooddeeg. Voor het bakken: oven voorverwarmen op 100 graden. Je kunt de creaties bestrijken met olie voor een glanzend laagje. Je gaat het niet echt bakken, maar vooral laten drogen. Dit kan wel zo’n 1 tot 3 uur duren, afhankelijk van de dikte. Na het bakken nog een uur laten afkoelen in de oven.

 

Deel dit bericht
Andere nieuwsberichten